Slochterjaarmarkt

De groep “Rondom Piccardt” brengt de tijd rond 1700 weer tot leven. In historisch verantwoorde kostuums komen de leden geloofwaardig over. Aanvankelijk voerden de personages in hun verhalen herinneringen op aan de heer van Slochteren (Henric Piccardt (1636 – 1712) en hun relatie met hem. Tegenwoordig vertellen ze wat vaker over het leven van alledag. Hierdoor zijn zij ook minder gebonden aan locaties – zoals meester metselaar Henric Coeur aan de kerk van Harkstede. Nu delen zij soms hun zorgen, persoonlijke ervaringen, vragen en waarnemingen met ons.

Het moet gezegd: wij kunnen ons een leven in het begin van de 18de eeuw nauwelijks nog voorstellen: zonder computers, tablets en mobiele of zelfs maar vaste telefoons; zonder radio en TV; zonder magnetrons, gasfornuizen; inductiekookplaten of cookers; en zonder koelkasten; airconditioners; vliegtuigen, automobielen, scooters of zelfs fietsen! Omgekeerd moet het voor mensen uit die tijd een schok zijn om plotseling in onze wereld terecht te komen. Dat is het in ieder geval wél voor Anna Habina Lewe van Middelstum (1665-1738) (gespeeld door Frouke Roukema); Hermanna Piccardt (1654-1725) (gespeeld door Lies de Boer); Maria Brunsvelt (1654-1726) (Tineke Neyman); Arp Schnitger (1648-1719) (Gerhard Landman); Meestermetselaar Henric Coeur (Menno Prins); Cornelia, keukenmeid op Klein Martijn (Corrie Lenstra) en Sientje (Ina de Raad). U kunt hen er gewoon naar vragen!  Zij zijn om te beginnen om 10.00 uur aanwezig in de Steenen Boog bij de officiële opening van de markt; en daarna kunt u hen gedurende de hele dag vinden in en bij de kerk waar enkelen van hen  op gezette tijden hun verhaal doen (11.00 – 12.30 – 14.00 en 15.30 uur). Of misschien treft u iemand uit de 18de eeuw in de bus, omdat hij / zij ook graag eens meerijdt (zien hoe het landschap is verandert?) Er is zelfs kans dat u een historisch persoon over de markt ziet zwerven, of door een van en aangesproken wordt. Laten we het er op ouden dat in deze niets vooraf vaststaat.

Wat wel vaststaat is dat aan de kostuums grote zorg is besteed. Ze zijn vervaardigd door “Oud Oranje” in Assen, naar voorbeelden op schilderijen en prenten uit de 18de eeuw. De kosten zijn gedekt door de prijs die de groep heeft gewonnen bij “de Vonk van Slochteren” in 2015 en door een gift van de NAM.

Gedurende het schooljaar 2018 – 2019 bezoeken de historische figuren (steeds in duo’s) als “bezoek uit 1700” verschillende lagere scholen in de Gemeente MiddenGroningen, in het kader van een onderwijsproject.

De gemiddelde levensverwachting van mensen in de achttiende eeuw lag onder de vijftig jaar! De huidige leden van de groep behoren daardoor tot “de sterken”,  want zij zijn al wat op leeftijd. De groep staat daarom open voor wie zelf een personage uit de tijd “Rondom Piccardt” handen en voeten wil gaan geven. Je bent niet gauw te jong of te oud. Wat voor personage dat dan wordt, is afhankelijk van onder meer leeftijd en voorkeuren. Er is plaats voor bijvoorbeeld  een bakker; een baker; een dominee, een koetsier, een boer of boerin; een timmerman; smid; onderwijzer; gouvernante; en vele anderen. Belangstellenden kunnen zich aan de bestaande personages kenbaar maken.

Plaats een reactie